@misc{Kaleta_Jolanta_Analiza_2007, author={Kaleta, Jolanta}, address={Kraków}, howpublished={online}, year={2007}, school={Wydział Farmaceutyczny}, language={pol}, abstract={Przedmiotem badania są etanolowe ekstrakty propolisowe z obszaru Polski, które analizowano w celu ustalenia składu chemicznego i identyfikacji związków biologicznie aktywnych. W wyniku przeprowadzonych badań zidentyfikowano i oznaczono kwas kawowy, kwas p-kumarowy, kwas ferulowy, pinocembrynę, octan pinobanksyny, galanginę, chryzynę oraz ester fenyloetylowy i 1,1-dimetyloallilowy kwasu kawowego. Próbki poddano badaniu aktywności przeciwbakteryjnej w odniesieniu do szczepu Staphylococcus aureus i przeciwgrzybicznej w odniesieniu do szczepu Candida albicans. Do zbadania właściwości antyoksydacyjnych zastosowano metodę CUPRAC. Wyniki podane zostały w odniesieniu do troloksu. Badane próbki wykazywały wysoką aktywność antyoksydacyjną a uzyskane wartości mieściły się w przedziale od 49,5 mmol/g do 78,0 mmol/g. Porównano wyniki zawartości poszczególnych składników z wynikami aktywności przeciwbakteryjnej, przeciwgrzybicznej i antyoksydacyjnej. Do oceny posłużono się bezpośrednią analizą substancji wzorcowych oraz ich mieszanin modelowych a także zastosowano metody statystyczne. W poszukiwaniu związków aktywnych dokonano rozdziału wybranych nalewek na frakcje przy pomocy chromatografii kolumnowej, a otrzymane frakcje poddano analizie HPLC, GC-MS oraz ocenie aktywności mikrobiologicznej. W ocenie produktów przeznaczonych do zastosowania w terapii obok oznaczenia zawartości składników cz}, abstract={ynnych uwzględnia się także badania w zakresie czystości. Stąd też badaniami objęto także oznaczenia zawartości jonów miedzi, cynku, żelaza oraz ołowiu i kadmu.}, title={Analiza fizykochemiczna propolisu i możliwości jego standaryzacji}, type={Praca doktorska}, keywords={propolis, kwasy fenolowe, flawonoidy, HPLC, GC-MS}, }